Este evident ca atunci cind suferim o interventie chirurgicala sau avem o boala cronica, suntem afectati si psihic de acest fapt. Teama de operatie, spun medicii, este ceva firesc. Insa, cit de mare va fi trauma psihica sau cit de stresati vom fi din cauza fricii de operatie, de boala, depinde in primul rind de personalitatea, de structura noastra psihica.
In aceste cazuri suntem confruntati cu suferinta fizica, dominata de durere, si cu cea psihica, dominata de incertitudine, anxietate si adeseori chiar depresie, mai ales in situatiile ireversibile. In planul nostru psihologic, anxietatea domina aproape pe tot parcursul actului chirurgical si medical incepand cu momentul internarii, continuand cu pregatirea preoperatorie (ganduri despre riscul operator) sau cu momentul anesteziei (griji referitoare la posibilitatea de a nu ne mai trezi) grija pentru gravitatea bolii si de frica pentru intervenţia chirurgicală, sau perioada lunga de recuperare .
Stresul psihic preoperator, medical, poate avea consecinte atat asupra reactivitatii bolnavului chirurgical cat si asupra evolutiei sale postoperatorii.
Etapa postoperatorie este caracterizata prin disconfort mixt: fizic prin dureri, varsaturi, meteorism, impotenta functionala, dar si psihic, dominat de anxietatea referitoare la rezultatele operatiei sau prezenta mutilarii, infirmitatilor (ex.in amputatiile de necesitate) si psihic. Intre disconfortul fizic si cel psihic exista o legatura directa, foarte stransa.
Aceasta suferinta poate fi diminuata prin interventia psihologului. Psihologul va acorda o atentie sporita factorului psihic inclus in mod inerent in relatia terapeutica dintre medic si bolnav, precum si membrii familiei, prieteni, persoane apropiate, ca aliati in pregatirea psihica pentru interventie.
Psihologul are in vedere cistigarea increderii in eficacitatea operatiei si in vindecare; orienteaza pacientul ptr a-i creste increderea in medic, in proceduri, in rezultate. Asigura suport emotional ptr acomodarea cu spitalul, operatia, medicul, situatia. Psihologul mediaza si relatia cu familia. Foloseste experienta altor persoane, cazuri similare rezolvate prin operatie, sau prin interventia respectiva. Psihologul pregateste pacientul si stabileste impreuna cu medicul momentul potrivit pentru comunicarea unor informatii importante, necesitatea interventiei, riscuri,eventuale mutilari etcc. Se suprima tot ceea ce ar putea produce bolnavului starea de neliniste. Contribuie la crearea unei relatii terapeutice intre medic, pacient, familie in scopul realizarii obiectivelor medicale si a intereselor pacientului.
Psihologul ofera consiliere specifica obiectivelor medicale, cresterea aderentei la tratament, modificarea stilului de viata, preventie tertiara in cazul bolilor cronice;
Acorda consiliere psihologica, membrilor de familie, prietenilor, rudelor pacientului.
SUNA SI TE PROGRAMEAZA LA CABINETUL DE PSIHOTERAPIE PSIHODAD. [ Contact ]