Fiecare dintre noi avem o anumita fire, un anume fel de a fi, o anumita structura de personalitate. In relatia cu viata de zi cu zi, unii ne adaptam mai usor, altii mai greu. Modul in care traim acelasi eveniment este diferit de la o persoana la alta. In afara de abordarea rationala, cat de cat comuna pentru toata lumea, mintea umana face si o abordare inconstienta a aceluiasi lucru, obiect, persoana. Mintea inconstienta nefiind si una strict rationala, va trai diferit si unic pentru fiecare persoana orice situatie, intimplare, persoana etc. Importanta acordata de mintea inconstienta fiind unica, uneori nu este cunoscuta nici macar de catre persoana respectiva. (Eu simt asa) Unii suntem mai multumiti, altii mai putin. Si atunci incepem sa credem ca nu suntem suficienti de buni, de importanti, de bogati, ca nu meritam sa fim iubiti, intelesi, apreciati, asa cum suntem.

Dezvoltarea personala presupune a invata sa gestionezi situatii specifice din viata ta prin constientizarea acestora, a mecanismelor constiente si inconstiente care le genereaza si coordoneaza.

Are la baza folosirea controlului constient si a ratiunii in obtinerea unei situatii optime din punct de vedere psihic, prin utilizarea eficienta si armoniasa a resurselor propii, prin trairea confortului si a multumirii personale.

Presupune cunoasterea felului de a fi, a structurii de personalitate propii, a abilitatilor dar si a vulnerabilitatilor specifice. Consta in efectuarea de schimbari nu numai asupra mediului, asupra altor oameni dar mai ales asupra propiului mod de a gandi, a ne comporta, de a gestiona emotii, situatii, intimplari, asupra proceselor psihice inconstiente. Totul in scopul armonizarii persoanei, trairii starii de multumire, satisfactie si fericire.

Tehnicile si instrumentele folosite vin din psihologie cu mentiunea ca in dezvoltarea personala nu sunt folosite numai pentru persoane care au nevoie de consiliere sau psihoterapie ci pentru persoane care doresc sa se dezvolte pentru a putea sa se bucure mai mult si mai bine de viata lor.

Are loc o dezvoltare a partii constiente si rationale a mintii, o folosire a acesteia in cunoasterea si gestionarea proceselor inconstiente.

Dezvoltarea personala a existat si pina acum. Insa intensitatea si ritmul acesteia erau mult mai lente fiind influentate mai ales de evenimente traumatizante ca : accidente, stare de sanatate critica, pierderea unor persoane, situatii, pozitii sociale importante, evenimente istorice si naturale neplacute, in general situatii care implica o traire afectiva foarte puternica.

Astazi orice persoana se poate dezvolta personal in ritmul si nevoile propii. Pe masura ce tot mai multe persoane vor face acest lucru, influentele la nivelul societatii, a relatiilor umane, a performantelor, a trairii starii de bine si confort personal, se va imbunatati din ce in ce mai mult.

Cunoasterea propiei persoane va duce implicit si la cunoasterea celorlalti. Orice om poate obtine prin dezvoltare personala, succesul, cresterea increderii, imbunatatirea motivatiei si satisfactiei personale.Presupune crearea nu numai de valori si asteptari exterioare ci si valori interioare puternice, incredere in propia persoana, o motivatie puternica de a trai, de a exista.

Succesul – iata ceva ce poate trezi oricui interesul si curiozitatea, facandu-l sa viseze la indeplinirea celor mai profunde dorinte. De ce? E simplu si normal. Cand te imaginezi avand deja succes in ceea ce doresti sa obtii, te simti altfel. Parca zbori. Fiecare dintre noi poate obtine propriul succes. Avem nevoie insa sa fim persoanele potrivite pentru a-l atrage. Sa avem valori interioare puternice, sa avem un scop inalt in viata, sa traim cu pasiune. Ce-ar mai trebui ? Sa ne cunoastem pe noi insine, sa fim responsabili pentru propriile alegeri, sa ne tinem cuvantul dat, sa ii intelegem pe altii, sa ne bucuram de viata. Astfel vom crea toate premisele pentru a reusi.

Se spune ca ignoranta este o binecuvantare. Pentru cei care se tem de ei insisi si de orice, asa o fi. Nu e foarte practic sa nu cunosti mai nimic despre tine si despre lumea reala in care traiesti, dar daca asta alegi, iti creezi singur destinul asa cum vrei, cu consecintele sale (mai bine spus, tiparul, programarea ti-l creaza in locul tau).

Cum te ajuta dezvoltarea personala ?

  • Sa stii cine ai fost in trecut si cum ai ajuns sa fii cine esti acum, sa iti cunosti multiplele fatete ale propriei tale persoane (lucruri ce tin de cunoastere);
  • Sa stii cum sa te auto-motivezi si sa-ti transformi partile care nu-ti plac si nu-ti aduc vreun folos, sa stii cine poti deveni;
  • Sa cunosti natura lumii exterioare si interioare in care traiesti….efectiv nu exista nimic altceva cu care sa poti compara toate acestea. Dar, din pacate, poti sa nu-ti dai seama de asta…si vei trai o viata mai putin bogata decat ar putea fi. Cine oare ar alege sa fie, sa faca si sa aiba in viata mai putin decat poate fi, face si avea?
  • Sa-i cunosti si sa-i intelegi pe cei din jurul tau;
  • Sa-ti dezvolti abilitatea de a persevera, in ciuda obstacolelor si a dezamagirilor. Perseverenta este „o calitate de fier” in drumul spre succes;
  • Sa-ti formezi si sa-ti mentii credinta ca meriti succesul;
  • Sa ai valori interioare puternice, sa ai un scop inalt in viata, sa traiesti cu pasiune;
  • Sa fii responsabil pentru propriile alegeri;
  • Sa inlocuiesti ignoranta cu vointa ;
  • Iti va pune la dispozitie idei, concepte, pareri, descoperiri, cunoasteri, experiente ale noastre si ale multor practicieni in acest domeniu;
  • Te va ajuta in invatarea optimismului, o atitudine mentala pozitiva ce merge mana in mana cu succesul si fericirea;

Pe ce ne intemeiem lucrul?

Pe o viziune psihologica de ansamblu asupra dezvoltarii personale, cunoasterii si succesului, de orientare psihologica si nu numai. Personalitatea umana, cunoasterea, autocunoasterea este vazuta in dinamica, in miscare, in schimbare. Altmilteri cunoasterea rational-stiintifica in ascensiune va crea o prapastie fata de limitarea in cunoasterea interioara. Personalitatea umana vazuta traditional, conservator, poate ajunge in acel loc in care risca sa nu mai tina pasul. Frustrarea, suferinta, nemultumirea, pot atinge limite greu de suportat.

Ce avem in vedere:

  • Formarea abilitatilor de a gestiona mai bine stresul si emotiile tale ;
  • Cresterea increderii in tine in orice moment al vietii;
  • Gestionarea otima a propiei personalitati in functie de situatie, de obiectiv, de scop;
  • Formarea de deprinderi de a gestiona diferite aspecte ale vietii fara a te pierde in ele si a ramine blocat;
  • Cunoasterea abilitatilor si vulnerabilitatilor propii si gestionarea optima a acestora;
  • A fi in echilibru cu tine si cu cei din jur in orice moment, in orice clipa;
  • A te dezvolta personal pentru a deveni o fiinta umana constienta de potentialul propiu, de abilitati si vulnerabilitati;
  • Formarea unui nou fundament pentru relatiile tale cu tine insusi si cu cei din jur, intelegindute mai bine pe tine si pe acestea;
  • Descoperirea rostului tau in viata, scopul existential;
  • Dezvoltarea capacitatii de aminare si de stabilire si realizare a obiectivelor;
  • Cresterea confortului propiu si a stabilitatii financiare in activitatea ocupationala;
  • Sa fii, sa ai, sa devii ceea ce ai stiut mereu ca meriti,ca poti.

Se are in vedere dezvoltarea capacitatilor de autocunoastere, de autocontrol, identificarea calitatilor si defectelor proprii, acceptarea acestora, modul cum acestea pot influenta atat relatiile din cadrul profesiei, personale cat si orice alte relatii.
Dezvoltarea abilitatilor de relationare si comunicare, optimizare personala.

Pentru cine este importanta

  • Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare persoana care doreste sa se cunoasca mai bine, sa isi imbunatateasca abilitatile, sa le foloseasca optim si eficient.
  • Pentru angajatii diverselor firme care pentru a mentine si dezvolta succesul doresc sa se cunoasca mai bine, sa obtina performante si pe linie de inteligenta emotionala nu numai pe linie de inteligenta rationala.
  • Persoane care au dorit sa se dezvolte personal pentru a intelege mai bine partenerul de viata, pe cei din jur pe sine insusi. Cautare fireasca a acestor persoane. Este bine stiut ca numai cunoscindu-te pe tine ii vei putea cunoaste si accepta ca fiind diferiti si pe cei de linga tine. Altfel vei considera ca firesc ca cei de linga tine sa inteleaga si ei viata ca tine, sa-ti indeplineasca asteptarile tale iar daca nu, probabil vei crede ca au ceva cu tine, ca nu te iubesc, ca nu te inteleg. Si de aici frustrari, nemultumiri, suferinta.
  • Persoane care cauta sa intemeieze o familie dar nu reusesc sa aiba o relatie decat scurt timp. Si procesul se repeta …
  • Alte categorii de persoane care au fost interesate sunt acele persoane care la un moment dat incep sa-si puna intrebari existentiale, de relationare, de imagine de sine, de incredere in sine, de succes si performanta,etc.
  • Persoane care se obiectivau mai greu, nu reuseau sa ramana centrate pe obiective sau sa le finalizeze. Propunerea, urmarirea si finalizarea scopurilor, a obiectivelor erau generatoare de frustrari.
  • Persoane care au pretins ca nu au suficienta incredere in ele de a face un lucru. Acceptau prea mult sfaturile altora si ulterior regretau. Firesc. Solutiile unei persoane nu sunt universale. Starile inconstiente ale persoanei referitor la un lucru, situatie, persoana sunt diferite.
  • Persoane care doreau sa faca lucruri mai importante, sau mai multe, fata de alte persoane si isi faceau planuri mentale pana in cele mai mici detalii, dar nu le puneau in practica.
  • Persoane care au facut o anumita facultate, activitate, au ales o anumita relatie, pentru a se pozitiona fata de altii, nu pentru ca le-ar fi si placut. Cand au ajuns sa profeseze, sa aprofundeze relatia sau activitatea, performantele au fost minore, confortul de a face acele lucruri redus si insotit de frustrare, nemultumire, intrebari gen: Ce caut eu aici; De ce am facut aceasta alegere, cu proiectarea nemultumirii asupra persoanei apropiate.
  • Persoane care au realizat ca mai mult decit altii au nevoie, se hranesc cu atentia celor din jur, uneori in satisfacerea acestei nevoi prejudiciind relatii, interese propii importante, sanatatea, propia armonie. Persoane care au realizat ca nu fac diferenta intre lucrurile si dorintele importante si altele neimportante, intre cele realizabile si cele nerealizabile, acordandu-le aceeasi importanta tuturora, chiar daca ulterior produceau frustrare si suferinta.
  • Persoane ca harti mentale care generau comportamente repetitive ce aduceau insatisfactie, frustrari consum exagerat de resurse.
  • Persoane care nu au scopuri in viata, nu-si exprima dorintele si nevoile, nu-si doresc nimic. Accepta orice, nu au puncte de vedere, crezind ca atat pot si ca tot ce pot face este sa accepte. Fie ce o fi.
  • Persoane care au tendinta de a-si propune sau dori prea mult, iar cind nu fac acel lucru desi au existat motive obiective se invinuesc prea mult, se considera incapabile, se cearta singure, perseverind cu orice risc, cu orice prejudiciu, centrandu-se doar pe acel gen de performanta dusa in extrem.
  • Persoane care inainte de a merge la scoala, a merge la un eveniment, o activitate noua se simt lipsite de energie, sunt cuprinse de ginduri neplacute, stari de nemultumire.
  • Persoane care nu reusesc sa uite promisunile sau faptele altor persoane timp indelungat, revenindu-le aceste amintiri si decentrindu-i de la problemele curente ale vietii.
  • Alte persoane.

Toate aceste situatii sunt ale unor persoane aflate in normalitate si nu au legatura cu terapia sau consilierea.

Si pentru tine este important, SUNA SI TE PROGRAMEAZA [ Contact ]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.