Schimbarea semnificatiei gesturilor tandre

FamilieReactualizarea pulsiunilor sexuale in adolescenta are loc si ca urmare a transformarilor fizice, sociale, psihologice ale adolescentului. Pulsiunile sexuale se manifesta inca din primii ani de viata prin atingeri voluntare ale copilului aducatoare de placere. In adolescenta aceste pulsiuni revin,dar de aceasta data gasesc un corp transformat, apt sexual. Dorinta sexuala in aceasta perioada este imensa si repune in scena complexul Oedip. Dar de data aceasta, adolescentul sau adolescenta are organe genitale la fel de pregatite precum cele ale tatalui sau ale mamei, astfel incat ceea ce era inainte o fantasma acum devine posibil, si astfel apare si pericolul transgresarii interdictiei incestului.

In aceste conditii sunt de inteles anumite atitudini care li se par parintilor ciudate: adolescentul devine rece sau agresiv, nu suporta gesturile tandre ale parintilor si detesta sa iasa cu acestia undeva. Din nou impregnate de aceste pulsiuni, gesturile tandre in familie capata un alt aspect, indiferent daca vin din partea adolescentului sau a unuia dintre parinti. Este fundamental ca noi limite sa se instaureze. Cu atat mai necesare cu cat in societatea actuala adolescentii petrec mult mai mult timp cu parintii lor decat in trecut.

Parintii vor interzice accesul in camera lor a copiilor fara a anunta evitind sa fie vazuti in tinuta intima. Si parintii vor respecta intimitatea adolescentilor. Apare necesitatea aparitiei de reguli noi pentru folosirea spatiilor comune .

Este important ca parintii sa manifeste pudoare, un sentiment indispensabil in noile conditii. Este tulburator pentru un copil puber ca parintii sa se plimbe dezbracati prin fata lui, in cei cativa metri patrati ai unui apartament.

Adesea, adolescentii cer, ca atunci cand erau mici, sa doarma cu parintii lor, sub pretextul unor dificultati de a adormi, mai ales daca parintii dorm singuri in urma divortului sau daca tata este plecat intr-o calatorie de afaceri. Mamele reusesc usor sa ii refuze fiului acest lucru, dar nu vad nici un rau in a accepta sa doarma cu fiica, uitand ca dorintele oedipiene nu sunt univoce, existand si atractia mama-fiica, astfel incat interdictia incestului trebuie aplicata in acelasi fel.

Atitudinile paradoxale ale adolescentilor, care intr-o zi vor simti nevoia unei apropieri fizice si in alta il vor respinge cu brutalitate pe parintele care are un gest tandru, demonstreaza dificultatile normale ale acestora de a se identifica. De aceea sunt de inteles anumite refuzuri de a intra in dialog, de a sta langa ei, de a-i saruta sau de a accepta mana pusa pe obraz intr-un gest de tandrete.

Parintii se vor arata sensibili la aceasta pudoare si sa nu se simta raniti. Comportamentele de seductie, baile in comun sau masajele corporale trebuie evitate. Adolescentul trebuie sa-si dezvolte senzualitatea in afara familiei, pentru a nu-si pune grav in pericol evolutia psihoafectiva.

Dar parintii au o sarcina foarte dificila. Ca si atunci cind copil, adolescenta isi va experimenta seductia asupra tatalui, intrand in rivalitate cu propria mama. Daca tatal se lasa inselat sau este complice si-si sustine implicit fiica in comportament, ii va alimenta un sentiment de culpabilitate, periclitandu-i astfel viitorul amoros. O tanara care nu reuseste sa renunte la tatal ei ii va gasi neinteresanti pe toti barbatii din viata sa.

Baiatul asista la renasterea competitiei cu tatal care a fost un model, dar si un rival in raport cu mama sa. O data cu elaborarea identificarilor, adolescentul va experimenta din nou aceasta rivalitate. Tatal nu mai este acest erou admirabil, ci un concurent plin de defecte. Nu este demn de mama lui, careia, profitand de eventuale certuri, adolescentul ii poate propune solutia divortului, in cel mai fericit caz, adolescentul va avea in fata lui un cuplu unit printr-o complicitate afectiva si sexuala. Ca atunci cand era mic, negasindu-si locul intre mama si tatal lui ceea ce va fi un impas pentru el, adolescentul va cauta in exterior un mod de satisfacere a pulsiunilor si un suport afectiv. Aceasta renuntare necesara va fi responsabila, desigur tranzitoriu, de o traire depresiva specifica acestei varste, dar va fi una salutara.

In cazul unor conflicte intre parinti, rearanjarea acestor pulsiuni va fi perturbata. Adolescentul va fi tentat sa fie partinitor, mai ales daca parintele respectiv este complicele involuntar al acestui demers. In acest context, parintii au uneori tendinta, ca pentru a se justifica pentru sentimentul de culpabilitate legat de proiectul de divort, de a-si etala viata intima si sexuala. Parintii nu vor discuta niciodata despre viata lor sexuala, despre gradul de satisfacere in prezenta copiilor.

Toate acestea contribuie dramatic la inlaturarea barierei care protejeaza de dorintele incestuoase.

In cazul parintilor care se recasatoresc, sentimentele generate de complexul Oedip se pot orienta spre tatal sau mama vitrega. Conflictele intre ei si copii se explica adesea prin intermediul rivalitatii sau al dorintei. Chiar daca interdictia incestului este integrata corect, un tata vitreg apare din greseala mai putin „prohibit” deoarece, desi a participat la educatie, nu-i curge prin vene acelasi sange. Adolescentul considera ca dorinta lui este mai acceptabila si dintr-o data mai amenintatoare. Conflictele din perioada adolescentei sunt astfel consecinta nevoii unei distantari. Si aceasta cu atat mai mult cu cat tatal vitreg si-a facut simtita prezenta de curand si este tanar.

Adolescentii vor incerca sa scurtcircuiteze interdictia incestului parental deplasandu-si dorinta asupra unui alt membru al familiei, unchi, alte rude.

Anumite comportamente violente isi au uneori sursa in angoase incestuoase.

Acest tip de angoasa poate provoca si tulburari de somn sau anumite inhibitii.

Unii adolescenti isi ascund in familie orice sexualitate, feminitate sau masculinitate. Aceasta se poate intampla mai mult in prezenta unui parinte. In exterior sunt cu totul alte persoane in afara mediului familial, au prieteni si note bune la scoala.

Este un paravan necesar care compenseaza riscurile derapajelor paternale.

Si tu poti afla mai multe despre semnificatia gesturilor tandre in adolescenta.

Psihoterapeut: D.D.Otrocol Cabinetul de psihoterapie Psihodad

Sursa :Laufer M Adolescence et rupture de developpement.Une perspective psychanalytigue
Sursa Imagine: http://archive.onenewsnow.com/Journal/editorial.aspx?id=1580402