Fiecare om are diverse nevoi fundamentale pentru existenta sa. A nu tine cont de nevoile tale are efecte nedorite la nivel fizic, psihic, emotional. Nevoi umane : nevoia de adevar, nevoia de individualitate, nevoia de respect, de siguranta, de sinceritate fata de altii, a altora fata de tine, a ta fata de tine, nevoia de a fi importanti pentru cei din jur, nevoia de avea o explicatie a existentei tale, a ceea ce faci, de a avea un scop in viata, nevoia de frumusete in tine si in jurul tau, nevoia de creativitate ca expresie a individualitatii si opusa imitarii, nevoia de incredere fara a se confunda cu indrazneala, perseverenta, curajul, nevoia de apartenenta la ceva, la un grup, cerc de prieteni, nevoia de speranta, nevoia de afectiune, nevoia de avea un scop, etc.
Animalele de companie satisfac partial unele din aceste nevoi umane sau altele care nu au fost enumerate aici. Ofera posibilitatea de a tine la cineva si de a manifesta afectiune, de a oferi companie, de a oferi siguranta si de a umple timpul. Ofera posibilitatea de a pune in practica mingiierea si afectiunea neconditionata. Experimentele efectuate au aratat faptul ca prin mingiiere si imbratisare se satisfac cel mai intens nevoile de afectiune.
Ajuta la acceptarea si exprimarea afectivitatii pentru persoanele care au greutati in exprimarea acesteia.
Animalele de companie satisfac nevoia de comuniune, de familie si de grup social. Ofera oamenilor o buna stare emotionala.
Ajuta copii si nu numai la formarea si asumarea responsabilitatii propii prin preocuparea pentru hrana acestora, plimbatul, igiena, sanatatea,respectarea programului si a angajamentelor. Animalele solicita atentia oamenilor, comunica, intereactioneaza. Poate ajuta la formarea si dezvoltarea deprinderilor de socializare, de angajament si responsabilitate, ajuta la maturizarea si complectarea personalitatii stapinilor.
Aceasta legatura cu animalele de companie poate duce la cresterea increderii in sine, in fortele propii, cu implicatii pozitive si in atitudinea fata de viata, fata de alte persoane, colegi de serviciu,sefi etc.
Ajuta la formarea si dezvoltarea loialitatii si a atasamentului. Ofera un exemplu de acceptare neconditionata fara sa ceara nimic in schimb.
Aceasta disponibilitate a animalelor de a satisface diverse nevoi umane au determinat din ce in ce mai multi oameni sa foloseasca compania animalelor. Este o sursa de sprijin emotional, in relatiile umane, tovaras, confident, ajutor terapeutic. Intareste increderea celor mai putin siguri, ofera securitate celor tematori, te determina sa devii responsabil.
Relatia cu animalul de companie poate fi una profunda, personala ,emotionala, uneori poate fi si una de joaca, animalul fiind perceput ca o jucarie, ca o posesie, satisfacind astfel nevoia de dominare. Insa animalele nu sunt jucarii si nici nu pot fi tratate ca obiecte ale posesiei sau simboluri ale statutului social.
Este bine sa fim afectuosi cu animalele sa primim si sa daruim iubire in aceasta relatie dar, asta nu trebuie sa ne faca sa ii uitam pe oameni, sa nu mai socializam, sa pierdem legatura cu realitatea inconjuratoare.
Animalele de companie pot satisface partial unele nevoi umane. Nu pot si nici nu trebuie sa inlocuiasca relatiile interumane.
Blocarea intr-un atasament prea strins fata de animalul de companie poate duce la pierderea reperelor individuale si sociale, la blocarea dezvoltarii umane, la satisfacerea incomplecta a multitudinii si complexitatii nevoilor umane .
Psihoterapeut.D.D.Otrocol Cabinetul de psihoterapie Psihodad
Sursa:Barrie Gunter: Stapinul si animalul de casa