Intrebari pe care ti le poti pune: am fost pe calea cea buna, am facut ceea ce trebuia, de unde am plecat si unde am ajuns,cu ce mai sunt util, tinerii se uita la noi cu dispret, daca as fi tanar ce as face din nou si ce nu.

Unde se mai afla batranii in societatea noastra?
Intr-o lume guvernata de viteza si in care evaluarea fiecaruia este data de randament, este foarte greu sa traiesti intr-un alt ritm decat cel al majoritatii. Este deci evident ca nu este deloc usor sa fii varstnic, mai ales daca iti asumi rolul de “mos” sau “baba” pe care ceilalti ti-l pun in spate.  Este o frica permanenta de imbatranire si in, cel mai intim mod, o frica permanenta de moarte. Se pare ca varstnicii au devenit, de la imaginea intelepciunii pe care o aveau in trecut, o imagine a neputintei, un simbol al degradarii fizice si psihice, al saraciei. De aici si vorba populara “Daca tineretea ar sti si batranetea ar putea…”. Insa nu trebuie sa fie intotdeauna asa. Batranetea nu este mereu ceea ce pare privita prin ochii societatii moderne.

Mituri si prejudecati legate de varsta a treia

  • Toate persoanele in varsta au o slaba coordonare motorie
  • Varstnicii se simt obositi tot timpul
  • Varstnicii se infecteaza foarte usor
  • Persoanele de varsta a treia au foarte multe “accidente”, chiar pur si simplu in casa
  • Varstnicii isi petrec majoritatea timpului in pat
  • Varstnicii nu pot sa-si aminteasca nimic, ei uita totul
  • Cei in varsta nu mai sunt interesati de activitatea sexuala
  • Persoanele de varsta a treia se izoleaza de familie, simt nevoia sa fie singuri
  • Varstnicii sunt pisalogi, indispusi mereu, iritabili, plini de autocompatimire” ,idee ce duce la o infantilizare nejustificata
  • Persoanele in varsta nu pot invata noi deprinderi
  • Batranii nu isi folosesc timpul in mod productiv, etc.

Este foarte dureros ca de cele mai multe ori sub presiunea sociala multi dintre cei aflati in aceasta etapa a vietii isi asuma aceste prejudecati si le transforma in comportamente si trasaturi personale prin interiorizare.Asadar modul in care gandim despre ele, dar mai ales modul in care chiar ele gandesc despre propria lor persoana,  afecteaza radical modul in care isi traiesc viata.Exista, mai rar, si stereotipuri pozitive la fel de nerealiste legate de varsta a treia, aceasta fiind vazuta ca „varsta de aur” a pacii, multumirii si  relaxarii. Insa fara un suport real social este greu de materializat in lumea reala.
Nu poti opri trecerea timpului, nu poti opri imbatranirea naturala, insa iti poti alege modul in care vei imbatranii!

Din acest motiv se vorbeste despre doua categorii de batrani:

1. Batranii „tineri” care majoritatea, indiferent de varsta, sunt caracterizati prin vigoare, vitalitate, activism, optimism, deschidere, intelepciune, etc.
2. Batranii „batrani”, cei slabi, infirmi, prezenti ca o povara pentru ei si pentru ceilalti.

ACUM NU ESTE PREA TARZIU! Contact ]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.