CE SUNT CONSTELATIILE FAMILIALE

Constelatiile  familiale au fost initiate si dezvoltate de catre Bert Hellinger (psihoterapeut si preot).Este o terapie  folosita pentru depasirea unor  situatii neplacute si generatoare de inconfort si nemultumire, avind drept cauza evenimente din trecutul nostru si al familiei care ne-au marcat profund si care ne influenteaza viata intr-un mod neplacut in prezent.Are efect asupra persoanei care isi lucreaza constelatia dar si asupra  grupului de lucru.Se foloseste cu succes in  sanatate,familie,politica,s.a.

Familia,functioneaza pe baza unor legi comune.Un eveniment oarecare trait in familia de origine poate influenta in sens negativ sau pozitiv,fiecare membru al ei.Deasemeni aceasta influenta se poate transmite intre generatii ,explicatia fiind data de teoria cimpului morfic.Orice om,orice sistem viu ,are o structura propie,care se autoregleaza si la obtinerea careia au contribuit toti  cei care au fost si sunt familia lui,grupul sau de apartenenta.Numim aceasta structura cimp morfic.

Omul isi duce viata intr-un cimp morfic pe care il integreaza  invatindu-l dar si participind la dezvoltarea acestuia. Totodata apar noi modificari ale cimpului morfic ce vor fi integrate de catre membrii grupului. Altfel spus ,fiecare,primeste si poate da ,poate forma ,cimp morfic.Exista  cimp morfic al animalelor,plantelor,omului ,familiei s.a.

Constelatia familiala este o metoda de terapie care aduce din inconstient, la nivel constient, aspectele familiale ascunse  cum ar fi : neintelegeri intre parinti si copii,parinti si bunici,frati,alte rude,neintelegeri care sunt proiectate asupra partenerului de viata,propiilor copii,la locul de munca ,in relatiile umane ,in modul in care vedem viata,in ranile pe care le ducem cu noi(respingere,abandon,umilire,tradare,nedreptate) si in mastile folosite ptr a le ascunde(fugar,dependent,masochist,dominator,rigid).Aceste aspecte ascunse ,se manifesta  prin tristete,nemultumire,minie,lipsa de incredere in sine,lipsa de deschidere fata de alte persoane,lipsa empatiei,frici,depresii,compulsii,adictii,dependente, atasamente s.a.

Gindurile,emoriile,comportamentele,deciziile pe care le luam in viata ne sunt influentate de evenimente din viata  parintilor,bunicilor,strabunicilor,a tuturor inaintasilor nostri.

Evenimente ca razboaie,tragedii,accidente,boli,sinucideri,evenimente traumatice,avorturi,adoptii,divorturi,pierderea unei persoane apropiate, s.a.ramin depozitate in inconstientul adinc si ne afecteaza in timp.

Partea buna, daca privim rezultatul participarii la aceste constelatii este ca eliberam energii emotionale blocate,neconsumate, ascunse si greu de constientizat. Intr-un fel ne eliberam si devenim liberi.Dupa constelatii ,odata cu eliberarea emotionala ,accedem la o noua forma de constiinta ,la constiinta de sine si de ceilati.

Apare speranta unei noi perspective asupra vietii,asupra propiei persoane,a familiei si a oamenilor.Viata se schimba,capata un alt sens si culoare.

Terapia prin constelatii familiale abordeaza familia,grupul de la locul de munca,  dar si relatiile din interiorul acestora.Se pleaca de la ideea ca o perturbare intr-un element al sistemului afecteaza profund celelalte elemente si intreg sistemul.

Nemultumirea unui angajat se va manifesta asupra celorlalti si asupra performantelor de la locul de munca.Certurile intre sot si sotie vor afecta nu numai pe cei doi ci si pe copii. Un comportament dominativ sau supus al unui membru de familie va afecta pe fiecare membru si toata familia ca un intreg.

Prin practicarea constelatiilor familiale se identifica si se constientizeaza dinamicile de baza si apare un nou mod de abordare a acestora.

Pentru a functiona eficient un grup social,o familie,are nevoie sa cunoasca si sa respecte cele trei legi universal  valabile :legea apartenentei;legea ordinii;legea echilibrului intre a da si a primi.

Legea apartenentei – orice om conceput si nascut intr-o familie are dreptul natural sa-i apartina.

Legea ordinii – fiecare are dreptul sa detina locul care ii corespunde, in ordinea in care a venit in familie (de ex: bunicii sunt inaintea parintilor si inaintea nepotilor; fratilor li se respecta rangul nasterii – cel mare, cel mijlociu, cel mic).

Legea echilibrului dintre a da/a primi- fiecare membru are dreptul de a primi si de a da in mod egal atentie, iubire, valoare, etc. Intre generatii :parintii daruiesc, iar copiii primesc. La randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare.

In practicarea constelatiilor familiale,nu judecam,oferim suport si gratie,generozitate,intelegere,sustinem in totalitate eforturile pentru recadrarea evenimentelor familiale,pentru identifcarea si depasirea blocajelor,luarea de noi decizii,ocuparea si acordarea fiecarui membru de familie a locului cuvenit. Totul cu orientare  spre adevar si  iubire,spre tainitele ascunse ale sufletului nostru.

DE CE CONSTELATII FAMILIALE

Pentru ca purtam in noi o incarcatura traumatica,emotii blocate,cuvinte si stari neexprimate ,care ne afecteaza in mod negativ:gindurile,emotiile,comportamentele,atitudinea fata de viata ,relatiile .

Pentru ca purtam in noi o increngatura de credinte,prejudecati,judecati de valoare care sunt atit de incilcite incit ne afecteaza starea de sanatate.

Pentru ca energiile corpului au intrat pe avarii si facem fata din ce in ce mai greu ,vietii.

Pentru ca viata are un ritm alert si se pune problema energiilor mentale si emotionale necesare adaptarii continue, un sistem energetic performant.

Pentru ca sa stabilit stiintific faptul ca boala fizica are o origine psihogena.

Pentru ca fara un echilibru interior nu mai putem tine pasul necesitatilor exterioare.

Pentru ca traumele existente presupun o impartire a energiei corpului in trei parti: o parte pentru trauma,o pate ptr etajul de salvare si ascundere a traumei,o parte sanatoasa.Astfel  energia intregului corp prin clivare se diminueaza considerabil.Ne simtim obositi,lipsiti de energie,vointa,putere de viata.

LA CE AJUTA CONSTELATIILE FAMILIALE?

Boli si disfunctii in functionarea  unor organe,evenimente postoperatorii,amputari,pierderea unui copil,avorturi,infertilitate,disfunctii sexuale s.a.

Traume si conflicte familiale,asumarea defectuasa a calitatii de parinte,divortul,pierderea unor persoane apropiate,a unei pozitii sociale sau profesionale,a unor bunuri,comportament compulsiv,atasamente si dependinte fata de : cafea,tigari,alcool,droguri,alte substante chimice ,alimente,munca ,sex,citit, persoane ,lipsa de incredere in sine sau in ceilalti,incertitudini,imposibilitatea de a iesi din zona de confort,anxietatea de performanta,nevoia exagerata de aprobare,oscilatii perturbatoare in luarea unei decizii,tulburari de personalitate,anxietate,depresie,sentimentul inutilitatii,teama de sine,teama de nou,etcc

In urma practicarii constelatiilor familiale apare o ameliolare,o imbunatatire a situatiei participantului    si a grupului ,prin spatiul creat de grup,prin lipsa de judecata,prin empatie,prin rezonanta afectiva,prin accesul la cimpul morfic existent.

Calitatea energiei aparute in grup duce la accesarea unui spatiu de siguranta si incredere.

Creeaza abilitati ptr gestionarea mai responsabila ,mai eficienta a provocarilor vietii.

MODUL DE LUCRU

A face o constelatie inseamna a aseza, a configura,a face o imagine in spatiu,prin ocuparea rolurilor de frate,tata,mama,bunic,etcc de catre cei prezenti in grupul de lucru.Pozitia participantilor si miscarea ulterioara a acestora capata sens ptr cei din constelatie.Aceasta imagine este de fapt ceea ce numim constelatie.

Constelatia se poate lucra in grup sau individual.

Individual se lucreaza doar cu terapeutul  iar ptr reprezentari se pot folosi diferite obiecte ca: perne,papusi,hirtii,etcc  In  grup persoana care isi lucreaza constelatia intra in relatii cu toti  membri .I-si poate alege din grupul existent persoana care i se pare mai potrivita pentru intentia sa.Ceilalti participanti sustin, ajuta emotional si energetic,acorda suport,contribuind astfel la integrarea  personala.Cimpul constelatiei il formeaza persoana care isi lucreaza constelatia ,rolul terapeututului fiind de a il ajuta in aflarea  unei solutii.

Persoana care isi lucreaza constelatia  vorbeste despre ceea ce vrea sa lucreze,despre problema sau intentia pe care o are.Arata pe cine a desemnat ca reprezentatnt al intentiei  si al constelatiei si le ofera un rol .Cei doi purtatori de rol exprima prin miscare ceea ce simpt .Aceste miscari sunt generatoare de informatii ptr persoana si ptr solutia cautata. Miscarile si exprimarile apar ca urmare a cimpului morfic care a fost accesat.

Psihoterapeut: D. D. Otrocol
Cabinetul Psihodad