Dimensiunea Arhietipala a Casatoriei

Anima si animus sunt un arhietip contrasexual, pe care il gasim in orice religie, mit.

Unicul apare astfel ca fiind divizat in doua entitati elementare ,complementare si contrare.

Anima este expresia inconstientului colectiv de tip feminin la barbat, in timp ce animusul este expresia inconstientului colectiv de tip masculin la femeie.

Yin si Yang sunt doua nume cunoscute ale acestui arhietip contrasexual.

In fiecare fiinta exista cele doua principii contrare si in fiecare exponent al unui principiu exista o componenta contrasexuala care se structureaza legat de imaginea tatalui la femeie si imaginea mamei la barbat.

Erosul matern intalneste erosul patern, cu efect integrator, de devenire prin transformare. Principiul feminin se referă la creativitate, spontaneitate, frumuseţe, sentimente, blândeţe, arta, muzică, receptivitate.

La polul opus, principiul masculin, legat de partea raţională a fiinţei, se exprima prin forţă, curaj, bravură, perseverenţă, voinţă, forţă, capacitate de a analiza şi de a conduce, logică. Rolul său este acela de a găsi mijloacele pentru a manifesta dorinţele principiului feminin la nivelul lumii fizice.

Principiul masculin tinde spre acţiune, separare, diferenţiere, individualitate, în timp ce principiul feminin tinde spre interiorizare, uniune, fuziune, armonie pe toate planurile. Pentru a ajunge la o armonie interioară, aceste două principii trebuie să se combine.

Dacă le laşi să fuzioneze in interiorul tău poţi să îţi creezi o viaţă armonioasă. Viaţa în societate este un mijloc pentru aţi verifica gradul de armonie interioară. Poţi să verifici acest lucru cu oamenii de acelaşi sex sau cu cei de sex opus.

Imaginea falica a barbatului, capacitatea de a infrunta si transforma realitatea, asigurarea sigurantei si protectiei familiei, a mijloacelor de existenta, ratiunea si forta se unesc cu sensibilitatea, tandretea, intuitia femeii, fecunditatea si maternitatea, intelegerea si acceptarea in scopul creerii unui nou intreg.

Mama, simbolul pamintului, tatal simbolul soarelui.

Inainte de a te casatori, terapeutul te poate ajuta pentru a construi o relatie trainica, iar ulterior sa o reconstruiesti daca este cazul. Este important pentru tine astfel incat casatoria ta sa nu duca la ingradirea, pierderea libertatii si a confortului, a fericirii.

Nevoia fiecaruia din noi de a identifica si de a duce o viata impreuna cu o persoana de sex opus este considerat un mister.

Dorinta de a fi impreuna ascunde cumva nevoia de evolutie umana, de evolutie in desavarsire. Face parte din misterul vietii.

In spatele unirii sexualizate, atractie fizica, se ascunde nevoia de unire interioara, de evolutie, de cunoastere pe un alt plan, de depasire.

Presupune formarea unui nou Eu prin combinarea celor doua, o complectare, o devenire.

Probabil ca aceeasi forta care ne face sa ne dorim aceasta, este si cea care cunoaste cumva de cine avem nevoie. Oricum alegerea nu este una foarte constienta. Atunci oare cine stabileste???.

Cele doua principii, femeia si barbatul nu pot exista separat la om.

Nu putem evolua fara a trai in armonie in interiorul nostru. Negarea celuilalt principiu, neacceptarea acestuia, va determina sa avem o viata lipsita de armonie, in izolare si singuratate, plina de frustrari, nemultumiri, nelinisti. Vom incerca sa schimbam lumea pentru a ne accepta noi pe noi dar, nu vom reusi niciodata.

Mentalul nostru contine inconstient cele doua principii. La fel si corpul emotional . Ne izolam, ne indepartam de cealalta parte dar in exterior. In interior ea exista si va exista mereu cerindu-si dreptul de a fi bagata in seama, de a i se acorda atentie.

Cele doua principii sunt o parte din noi. Ele exista indiferent de ceea ce vrea sau nu vrea constientul nostru.

Acceptarea celuilalt principiu nu este un lucru usor. Ea se realizeaza prin efort si stradanie, prin lupta cu mecanismele de aparare a principiului dominant.

Constientizarea tainei casatoriei va duce inevitabil insa la descoperirea armoniei interioare si exterioare, a sensului in viata, a devenirii. Noul este o treapta superioara, intregul nou format este mai mult decat suma partilor. Este cheia spre o alta cunoastere si intelegere. Este o parte din viitorul devenirii umane.

Insa nu putem accepta celalalt principiu fara a ne accepta propriul principiu dominant. Nu putem avea ceea ce vrem fara a avea inainte ceea ce nu vrem.

Barbatul are in interior falicul, forta, dar realizarea fizica a unui proiect presupune si participarea principiului feminin. Proiectul devine realitate numai prin participarea celor doua principii.Prin coparticipare la proiect si realizarea acestuia fiecare principiu se dezvolta,se autodepaseste. Femeia adauga propiului principiu o parte din celalalt principiu, barbatul la fel. Se realizeaza proiectul, se dezvolta cele doua principii, femeia si barbatul fizic, material, cunosc fericirea, implinirea, armonia, optimul. In final totul se dezvolta, totul se maturizeaza, totul evolueaza: principiile; barbatul si femeia ca purtator al acestora; proiectele care devin realitate. Apare ceva care este mai mult decit suma partilor, apare omul nou. Apare un nou mod de raportare la realitate, creste gradul de autoacceptare si de acceptare a celorlalti, un alt mod de a trai viata, de a intelege existenta umana si sensul vietii. Drumul spre desavirsire prin cunoastere, intelegere, acceptare, duce la desavirsirea insasi.

Cerul si pamantul sunt simbolurile principiului masculin si feminin.

Iar adevaratul simbol al casatori este casatoria din interiorul nostru, urmata de acceptare, dezvoltare, cunoastere.

Casatoria ca act este un ritual, devenirea in interiorul fiintei umane este adevarata casatorie, este esenta si taina.

Psihoterapeutul specialist te poate ajuta pentru ca si tu sa patrunzi in tainele propriei casatorii.

Psihoterapeut:D.D.Otrocol