Relatiile sociale si rolul lor

Relatiile sociale si rolul lorCând atingeţi iluminarea, o singură relaţie nu va mai exista: relaţia cu propria persoană. Odată ce aţi renunţat la ea, toate celelalte relaţii vor fi relaţii de iubire.Eckhart Tolle

„Cea mai bună relație este cea în care iubirea reciprocă depășește nevoia fiecăruia.” Dalai Lama

 

„A te mândri cu relațiile tale înseamnă a recunoaște cât valorezi fără ele.” Emil Cioran

„Relațiilor bazate pe obligație le lipsește demnitatea.” Wayne Dyer

Un prieten este cineva care te cunoaste asa cum esti, intelege ce ai fost, accepta ce ai devenit si cu blandete, te lasa sa cresti in continuare. (William Shakespeare)

Unii oameni sunt deschisi catre relatiile sociale, altii sunt mai inchisi, se simt mai confortabil sa fie retrasi. Care este insa starea naturala a omului? A fost creat sa traiasca singur sau in contact cu ceilalti? Este bine sa avem relatii cu ceilalti oameni sau este mai bine sa nu avem? Sa ne evitam pentru a ne asigura astfel independenta gandurilor, emotiilor si actiunilor noastre? Ceilalti oameni ar putea sa ne raneasca, sa ne judece, sa nu ne inteleaga. Prin evitare am putea sa ne simtim mai protejati, mai in siguranta.

De-a lungul timpului relatiile umane au cunoscut o continua dinamica si diversificare. Fara socializare, fara viata in comun omul ar fi ramas in stadiile initiale de existenta sau ar fi disparut. Convetuirea in grup a dus la formarea de organizari sociale cu rol in supravetuirea grupului si a indivizilor. Putem spune ca socializarea, deschiderea catre ceilalti este un element primordial inscris in natura fiintei umane. Deschiderea catre ceilalti poate genera la nivel individual, la anumite persoane, frustrari, nemultumiri, activarea naturii instinctual-emotionale necontrolate, la nivel social creeaza conditiile de supravietuire, de dezvoltare a grupului si a individului.In interiorul nostru acest conflict intre “eu si ceilalti” genereaza fixatii, blocaje, nemultumiri, este o parte predominanta a gandurilor si preocuparilor noastre. Ne tulbura viata si ne incarca visele.

Relatiile cu ceilalti, deschiderea, presupune iesirea din zona de confort individual.

Fara relatii intre oameni, nici cultura, nici religia, nici tehnica, nici asigurarea sanatatii si a sigurantei nu ar fi existat asa cum o vedem astazi.

Datorita diferentelor umane , s-au cautat mereu solutii de imbunatatire a vietii, de reducere a conflictului individual-social. Perceptia diferita a realitatii constituie motorul devenirii. Fara simtul individualitatii si cautarea de solutii de integrare a acestuia, de acceptare sociala, nu ar fi existat energia devenirii, cautarii, schimbarii.

Iubirea, toleranta, nu ar fi fost posibile fara dezvoltarea sociala, fara acceptarea de sine si a celorlalti. Diversitatea umana are un scop prestabil. Acela de a creea oglinzi. Cu cat oamenii sunt mai diferiti, cu atat si noi ceilalti ne dezvoltam individualitatea. Fiecare om cu propriul sistem perceptiv, cu firea sa, cu personalitatea sa, devine o oglinda proprie a ceva ce vrem sau nu vrem, acceptam sau nu acceptam, dorim sau nu dorim, integram sau eliminam.

Individualul si socialul se pozitioneaza cumva pe aceeasi axa a devenirii. Individual de azi cauta si dezvolta nise in socialul existent transformand atat individualul, cat si socialul.

Modelele negative sau pozitive au rolul lor in sensul de a le urma sau a nu le urma.

Daca rolul diferentelor perceptive umane este de a creea oglinzi, rolul relatiilor intre oameni este de accesa aceste oglinzi. Persoana care fuge, care se ascunde de relatiile cu ceilalti, isi stagneaza evolutia si existenta, nu se mai poate identifica prin reflexie. Fiecare om ne arata ceva despre noi, un element pe care il acceptam sau il respingem.

Frica de noi insine, de ceea ce am putea descoperi ca suntem, ne impiedica sa constientizam imensitatea si deplinatatea esentei din noi. Adevarata frica nu se afla in exterior, ci in interior.

Depasirea acestei frici, dezvoltarea relatiilor cu ceilalti, presupune vointa si efort, chiar supraefort. Este nevoie sa depasim zona de confort pentru a explora, ptr a ne cunoaste mai bine posibilitatile. Tot ceea ce inca nu stim ca suntem se afla in ceilalti oameni, in ceeea ce vedem la ei. Nu inseamna sa acceptam tot ce exista, inseamna doar sa constientizam de ce exista ceea ce exista, macheta din spate. A iesi din zona de confort si a explora, a largi cunoasterea nu se poate realiza decat prin sine insusi prin cautari si experiente proprii. Ajutorul unei persoane din exterior poate fi doar de sustinere si motivare. Efortul este propriu.

Relatiile intre oameni reprezinta cele mai diverse si mai complexe oglinzi. Au la baza relatii cu suport afectiv, folosesc energia emotionala. Formeaza si modeleaza inteligenta emotionala.

Problematica relatiilor cu alte persoane este data de elasticitatea intre invidual si social, intre eu si altul si tine de tiparele, de programele inconstiente, de experientele emotionale pe care le purtam cu totii in noi si le derulam automat. Nu le vom putea depasi daca nu le constientizam, daca nu ne dam seama de existenta lor. Iar acest lucru este posibil numai prin intrarea in relatii cat mai multe cu ceilalti ptr a le permite ca acestea sa devina oglinzile personalitii noastre. Prin ei si doar prin ei le vom putea constientiza. Prin ei ne vom putea raspunde la intrebarea: ”Cine sunt eu?”si mai ales “Ce pot deveni eu”.

Desi nici o extrema nu este bine venita, in relatiile intre oameni putem avea si doua extreme: persoane care nu relationeaza si acestea o fac datorita rigiditati cu ele insele, cu elementele propriei personalitati pe care fie le neaga, fie le amplifica sau persoane care relationeaza exagerat incat ajung sa nu mai poata separa eu de tu, sufocand pe cei din jur si autosufocinduse. Individualitatea este redusa sau pe cale de disparitie. Persoana nu mai exista pentru sine. Simbioza este totala, individualitatea perturbata. Eul este in regresie, sinele perturbat. Pentru a constientiza mai bine cele prezentate pana aici va invit sa facem urmatoarea meditatie:

Ne asezam intr-o pozitie confortabila, inspiram si expriram prelung de mai multe ori, ne relaxam corpul si mintea si meditam la urmatoarele intrebari. Nu asteptam raspunsuri in cuvinte ci ne centram mai intai atentia asupra a ceea ce simtim in corp, in diverse regiuni ale, corpului……

-ce sta la baza relatiei cu prietenul meu …… ? inspira si expira de cateva ori si permite corpul sa se exprime prin ceea ce simti………

-dar cu …coleg de serviciu…. ? inspira si expira de cateva ori si permite corpul sa se exprime prin ceea ce simti………

-ce sta la baza relatiei cu partenerul/partenera de viata ?… inspira si expira de cateva ori si permite corpul sa se exprime prin ceea ce simti………

-care este elementul sau elementele care sta la baza relatiei ………? inspira si expira de cateva ori si permite corpul sa se exprime prin ceea ce simti………

  1. Mediteaza: toate relatiile pe care le ai indiferent de natura lor, de acceptare sau respingere imagineaza-ti ca sunt unite unele printr-o culoare si altele prin alta culoare .

Extinde aceste legaturi doar pe baza celor doua culori la nivelul familiei tale, a rudelor, a colegilor de serviciu, a orasului, a tarii, a pamintului ……….. inspira si expira de cateva ori si permite corpul sa se exprime prin ceea ce simti………

Verifica ce simti in situatia relatiilor confortabile si ce simti in situatia relatiilor neconfortabile….. inspira si expira de citeva ori si permite corpului sa se exprime prin ceea ce simti………este ceva diferit.?? ce mesaj iti transmite corpul……??

Raspunsul corporal il vei obtine prin cuplarea la un camp morfic sau la un altul, la inconstientul tau sau la inconstientul colectiv .

Tot ceea ce ni se intampla este strict influentat de energia data de acest camp existential, acest camp energetic algoritmat cu gandurile, faptele, emotiile noastre. Cum evoluam in ceea ce gandim, simtim, ne comportam? Odata cu parametrii acestui camp morfic. De unde vin acesti parametri? De la fiecare din noi. Tine de credinta in ceea ce facem . Cand o persoana isi doreste un lucru dar se si indoieste ca nu il merita, ca nu este capabila, etc, campul morfic care nu gandeste, nu actioneaza in termeni umani va fi alimentat cu energia indoielii. El actioneaza in virtutea energiei date de credinta noastra in acel lucru.

Issus a spus”Acolo unde doi se vor ruga ptr mine si eu voi veni”.

Fara relatii umane pur si simplu am disparea. Fara diversitatea perceptiei umane la fel am disparea. Daca toti am gandi, am simti, am actiona la fel, am disparea. Forta si dinamica existentei vine din diversitatea umana. Este energia motrica a devenirii.

Astfel rolul relatiilor umane este evident. Asigura dinamca individuala, sociala, existentiala.

Uneori ni se pare ca toata lumea ar trebui sa gandeasca, sa simta, sa se comporte ca noi. Credem cu atata tarie incat suntem gata sa infruntam pe oricine ar avea alta opinie.

Aceasta energie a propriei individualitati intra intr-o miscare data de roata creatiei, in care intra si individualitatea celorlalti. Energia unei individualitati se combina cu cea a altor individualitati si cind atinge pragul critic devine energie algoritmata ptr un camp morfic. Atingerea acelui punct critic nu inseamna insa ca s-a oprit roata, devenirea. Roata se invarte in continuare ptr a atinge un alt punct critic in alt domeniu, in alta directie. Numim aceasta roata, roata devenirii. Se invarte mereu si nu pare a se opri. Diversitatea umana si dinamica ei este energia miscarii rotii devenirii.Schimbarea, transformarea gandurilor, emotiilor, comportamentelor, vine din aceasta miscare a rotii devenirii care invartindu-se primeste si daruieste. Primeste energia algoritmata a schimbarii si daruieste energia pentru schimbare Forta motrica a evolutiei este constiinta data de echilibrul individual-social si autonomie-simbioza.

Trecerea de la nivelul constiintei de supravietuire la cel al constiintei de sine si de ceilalti nu ar fi posibil fara dinamica sociala, fara miscarea individual-social. Constiinta de supravetuire desi provoaca suferinta si epuizare are rolul ei in aceasta etapa de dezvoltare umana. Trecerea la nivelul constiintei de sine nu se poate face in salt colectiv. Se poate face prin constructe individuale care se aduna si formeaza energia, credinta necesara.

Fiecare din noi prin existenta si participarea la relatii contribuim la dezvoltarea interioara a celorlati cum si acestia contribuie la dezvoltarea noastra.

Relatia eu, tu, noi, este o relatie speciala generatoare de trepte spre o noua constiinta, spre un nou nivel existential.

CUNOASTE OAMENI SI PERMITE SA FII CUNOSCUT DE ALTII!

APROPIE-TE DE OAMENI SI INGADUILE SA SE APROPIE DE TINE!

Numai in acest mod vei darui naturii si vietii aportul tau la propriul ei sens. Vei intoarce ceva ptr viata primita.

Psihoterapeut:Dan Dumitru Otrocol Cabinetul PSIHODAD

(Sursa de inspiratie : Emoţiile distructive Daniel Goleman intr-un dialog stiintific cu sanctitatea sa Dalai Lama;Arta fericirii, sanctitatea sa Dalai Lama si Howard C.Cutler;Psihologia viitorului,Stanislav Grof;Psihologia Trezirii, John Welwood;Corpul tau stie raspunsul,David I Rome;Nagarjuna ,Epistola catre un prieten,comentariu de catre Venerabilul Rendawa,Zho-nu Lo-dro;Note de curs, Juan Ruiz Naupari ;Invataturile lui Gurdjieff,Trezirea constiintei si evolutia spirituala,de G.Thompson(Govindananda);Cheile genelor, Richard Rudd.)