Trecutul Traumatic

Respiratie PneumaDupa Franz Ruppert (Simbioză și autonomie Traumă și iubire dincolo de complicațiile simbiotice, Editura Trei 2015, cap 6,2) in urma unui eveniment trait traumatic psihicul uman se cliveaza in trei parti.

Partea traumatizata, cu urmatoarele caracteristici: depozitează amintirea traumei, rămâne la vârsta la care s-a întâmplat evenimentul traumatic, caută o cale de ieșire din traumă, pot fi „declanșate“ inconstient in prezenta unui stimul declansator, reprezintă un permanent focar de perturbare în psihic. Psihicul traumatizat clivat ramane cumva ascuns constientizarii.

Partea salvatoare: are ca scop salvarea, ascunderea partii traumatice fata de constient pentru a nu mai trai atat de intens trauma.

Caracteristici: Fixarea oarbă asupra prezentului, evitarea amintirilor despre traumă, ignorare și distragere, controlul părților traumatizate, controlul altor oameni, cautarea compensațiilor, crearea de iluzii, atitudine submisivă și agresivitate latent, descărcarea propriilor sentimente negative asupra altora, crearea de noi clivaje psihice, mecanismele de supraviețuire în urma traumei fac corpul să înțepenească și gândirea rigidă. De aceea, cu părțile supraviețuitoare ale unui individ se poate discuta doar cu mare dificultate. Ele își apără puternic opiniile, au o gândire îngustă, dogmatică, găsesc mereu câte un „Da, dar…“ de spus, pot deveni repede abuzive și se simt cu ușurință atacate personal. În general, nu are niciun sens să discuți cu ele. Ar deveni doar și mai bune în a se apăra de acele insighturi care ar putea schimba ceva la ele.

Partea sanatoasa. Caracteristici: capacitatea de a percepe deschis realitatea, capacitatea de a exprima sentimente, în funcție de fiecare situație, abilitatea de a-și aminti bine evenimentele trecute, abilitatea de a avea încredere în alții, abilitatea de a construi relații afective, abilitatea de a se desprinde din complicațiile simbiotice, respectarea dreptului celorlalți la determinare sexuală, abilitatea de a reflecta asupra propriilor acțiuni, abilitatea de a-și asuma responsabilitatea în mod adecvat, dorința de a cunoaște adevărul, speranța de a rezolva pozitiv problemele.

Din aceasta prezentare rezulta ca o mare parte din energia corpului va fi folosita de partea traumatizata pentru a se ascunde de partea salvatoare cu scopul de a nu constientiza trauma si acest proces. Partea sanatoasa va folosi o cantitate mult mai mica de energie. Acesta este si motivul pentru care o persoana in aceasta situatie se simte in permanenta obosita, lucreaza cu randament scazut, evita persoane si situatii noi, evita sa aiba sau sa-si apere punctele de vedere, foloseste dependenta, boala ca mecanism de aparare. Prin regresia in trecutul inconstient energia folosita de catre truma si de catre partea de suprevetuire se reintoarce si va fi folosita de catre partea sanatoasa. Persoana se reintregeste, se centreaza, isi redobandeste echilibrul necesar.

Ceea ce este necesar, respectiv clivajul, pentru o perioada oarecare de timp devine un obstacol pe o perioada mare de timp. Partea traumatica ramane fixata in acel trecut, iar partea salvatoare tine ascuns fata de ochii constiintei toate acestea. Pentru ca triunghiul dramei este dinamic, ceea ce este o salvare azi devine piedica maine.

Prin Regresia hipnotica in trecutul inconstient deblocam acest potential energetic al psihicului clivat pentru al reuni si recentra in psihicul original complet si complex.

Persoana observa o crestere a vitalitatii, o eliberare de povara trecutului inconstient, o mai buna ancorarea in viata si la locul de munca, in familie si in societate.

Suna si programeaza-te la cabinetul de psihoterapie Psihodad

Psihoterapeut: Dan Dumitru Otrocol