Judecata lui Solomon

JUDECATA LUI SOLOMON

(1 Regi 3:16-28)

Atunci au venit la rege doua prostituate si au stat dinaintea lui. Una dintre femei a zis: „O, stapanul meu, eu si femeia aceasta locuim in aceeasi casa; si am dat nastere unui copil in timp ce ea era in casa.

Apoi, la trei zile dupa ce am nascut, si femeia a nascut; si eram singure; nu mai era nimeni altcineva cu noi in casa. Peste noapte, fiul acestei femei a murit, pentru ca s-a culcat peste el.

Ea s-a sculat in miezul noptii si l-a luat pe fiul meu de langa mine, pe cand roaba ta dormea, si la asezat la sanul ei, iar pe fiul ei mort, la pieptul meu.

Cand m-am desteptat dimineata sa-mi hranesc copilul, iata ca era mort; dar cand m-am uitat dimineata la el indeaproape, iata ca nu era copilul pe care il nascusem eu.”

Dar cealalta femeie zise: „Ba nu, copilul viu este al meu si cel mort este al tau.” Cea dintai spuse: „Ba nu, copilul cel mort este al tau si cel viu este al meu.” Astfel vorbira ele inaintea imparatului.

Atunci regele zise: „Una spune:«Cel care este viu este fiul meu, iar fiul tau este cel mort.» Si cealalta: «Ba nu, fiul tau este mort, iar fiul meu este cel viu.»”

Apoi regele grai: „Aduceti-mi o sabie”. Astfel, fu adusa o sabie dinaintea lui. Si regele zise: „Taiati copilul cel viu in doua, si dati jumatate uneia, o jumatate celeilalte.” Atunci femeia al carei copil era viu i-a zis regelui, fiindca i se rupea inima dupa fiul ei:

„O, stapane, da-i ei copilul viu si cu nici un chip nu-l omoril” Dar cealalta zise: „Nu va fi nici al meu, nici al tau; taiati-l” Atunci regele raspunse: „Dati copilul cel viu femeii dintai, nu-l omorati cu nici un chip; ea este mama lui.”

Si intreg Israelul auzi de judecata pe care o facuse regele; si s-au temut de el, fiindca simteau ca intelepciunea lui Dumnezeu era in el, pentru a face dreptate.