Adolecenta si Anorexia

Adolescentii si AnorexiaAnorexia reprezinta incapacitatea persoanei de a-si asuma schimbarile corporale si psihologice specificice etapei pubertale. Este o frica de ingrasare insotita de un regim alimentar care sa duca la o scadere in greutate.

In perioada adolescentei, imaginea corporala mentala cat si cea inconstienta se modifica pentru a forma o noua reprezentare in urma transformarilor. Formarea noii imagini insa este un proces mai greu, incetinit si de dezordinea psihica, de nevoia formarii identitatii adolescentilor. Este o tulburare a acestei noi imagini, persoana se vede mereu obeza. De fapt este o incercare de a opri procesul de transformare, de crestere si maturizare a corpului, de oprire a manifestarii fizice a sexualitatii. Se intalneste mai pregnant la fete desi apare si la baieti. Adolescenta nu poate renunta la corpul din copilarie. Uraste transformarea, nu accepta noul corp care o inspaimanta.

Este o forma de lupta contra dependentelor de orice fel, mai ales a celor afective. In realitate adolescentele anorexice nu se pot individualiza fata de o persoana care le ofera protectie si siguranta.

Dependenta poate fi insa si fata de un produs, o substanta. Poate sa apara si dupa cure de dezintoxicare finalizate pozitiv. Este o lupta contra fricii de ingrasare, contra bulimiei. Anorexia este o distanTare de placerea alimentara si de celelalte forme de placere, în special cea sexuală. Energia libidinala este pusa in slujba controlului alimentar. Slabitul, care duce la disparitia formelor si la amenoree, ataca aspectele feminitătii. Practica sexuala este posibila, dar adesea este una mecanica, putin senzuala, care nu ofera decat o placere foarte localizata. Anorexica se teme de dependenta amoroasa, astfel incat, adesea, anorexia apare ca urmare a unei deceptii sentimentale. In acest caz, anorexia este o tentativă de izolare, de inchidere narcisica in sine pentru a se sustrage suferintelor din iubire. Poate apare si ca urmare a esecului detasarii afective de familie, de mama, desi ca urmare adolescentele anorexice se vor simti si mai dependente afectiv de mama.

Există riscul ca acest eşec al independentei sa le impinga sa mearga si mai departe pe drumul anorexiei, uneori pana la moarte. Este o forma de cautare a unei identitati de sine proprii. Dependenta de ceva chiar si de mancare inseamna si mai mult pierderea identitatii proprii. Este o incercare disperata de a exista, de a fi cineva, de a se identifica cu ceva. Placerea inseamna pentru persoanele anorexice a se pierde pe sine.

Persoanele anorexice doresc controlarea corpului uneori si prin practicarea sportului, indurarea frigului. Preocuparea excesiva a mamei sa nu se ingrase poate intari prin model conduita anorexica a adolescentei. Trecutul este mai important decat prezentul. Lipsa identitatii de sine se manifesta si in lipsa identitatii sexuale. Aceasta atitudine o protejeaza. Poate insa sa dezvolte inteligenta ca alternativa la maturitate.

Psihoterapia este mai eficienta daca participa si parintii sau persoanele de care este dependenta afectiv.

Psihoterapeutul specialist te poate ajuta la intelegerea mecanismelor, cresterea increderii in tine, identificarea si punerea in practica de solutii alternative.

Psihoterapeut: D.D.Otrocol – Cabinetul de psihoterapie PsihoDAD

Sursa:Brusset B :La Boulimie