Proba Regelui

(Poveste orientala)

Un rege isi puse curtea la incercare pentru un test foarte important.

Numerosi oameni puternici si intelepti se aflau in jurul lui. „Inteleptilor, spuse regele, am o problema, si vreau sa vad care dintre voi este in stare sa o rezolve.” Ii conduse pe oameni la o usa enorma, mai mare decat vazuse cineva vreodata. Regele le explica: „Aici vedeti cea mai mare si cea mai grea usa din regatul meu. Care dintre voi poate sa o deschida?”

Unii dintre curteni scuturara doar din cap. Altii, care se numarau printre cei intelepti, se uitara la usa mai de aproape, dar recunoscura ca nu pot să o faca. Cand inteleptii spusera asta, restul curtii consimti ca aceasta problema era prea dificil de rezolvat.

Un singur vizir se duse la usa. O examina cu ochii si cu degetele, incerca mai multe modalitati de a o deschide si, in cele din urma, o trase cu o smucitura puternica. Si usa se deschise. Fusese lasata intredeschisa numai, nu inchisa complet, şi nimic altceva nu fusese necesar, decat bunavointa de a realiza ceva si curajul de a actiona cu indrazneala.

Regele spuse: „Vei primi postul de la curte, pentru că tu nu te bizui doar pe ceea ce vezi sau auzi; tu iti pui propriile puteri in joc si risti o incercare.