Vindecarea Califului

(Poveste Orientala)

O boala grava il lovise pe rege. Toate incercarile de a-l vindeca se dovedisera zadarnice. Marele si faimosul doctor Rasi fu chemat, in cele din urma, pentru consultatie.

La inceput, incerca toate metodele traditionale de tratament, dar fara succes. Pana la urma, Rasi ii ceru regelui sa-l lase să faca tratamentul cum credea el mai bine. Regele, in disperarea lui, isi dadu consimtamantul .

Rasi îi ceru regelui să-i pună la dispoziţie doi cai. l-au fost aduşi cei mai rapizi şi cei mai buni cai arabi.

A doua zi, devreme, Rasi porunci ca regele sa fie dus la faimoasele bai cu ape minerale „Jouze Mullan”, in Buchara. Fiindca regele nu se putea misca, a fost dus pe o targa. La bai, Rasi ii spuse regelui sa se dezbrace si porunci tuturor servitorilor regelui sa se indeparteze cat de mult posibil de izvor.

Servitorii ezitara, dar apoi se retrasera cand regele ii instiinta ca trebuie sa faca cum le poruncea hakimul. Rasi puse să fie legati caii la intrarea spre bai. Impreuna cu unul dintre invataceii sai, il baga pe rege intr-o cada si turna repede apa fierbinte peste ei in acelasi timp, ii dădu un sirop iute, care-i ridica bolnavului temperatura.

Dupa toate acestea, Rasi si invatacelul sau se dezbracara. Rasi se aseza in fata regelui si incepu, dintr-o data, sa-l injure si sa-l insulte in cel mai oribil fel. Regele fu socat si se supara teribil pentru obraznicia lui si pentru insultele nejustificate, mai ales ca era atat de neajutorat in aceasta stare de tulburare, regele se mişca. Cand Rasi vazu asta, isi scoase cutitul, pasi aproape de rege si il ameninta ca il ucide. Inspaimantat, regele incerca sa se salveze, pana cand, in cele din urma, frica ii dadu dintr-o data puterea sa se ridice si s-o ia la goana.

In acel moment Rasi parasi repede incaperea si pleca din oraa pe cai, impreuna cu invatacelul sau. Regele se prabusi de oboseala. Cand isi redobandi cunostinta, se simtea mai liber si era capabil sa se miste, inca foarte manios, il chema pe servitorul sau, se imbraca si se intoarse calare la palatul sau. Oamenii adunati acolo se bucurara cand isi vazura regele eliberat de suferinte.

O saptamana mai tarziu, regelui ii sosi o scrisoare de la doctor. Scrisoarea continea aceste explicatii: „Am facut tot ceea ce invatasem ca doctor.

Cand asta nu a dat rezultate, ti-am ridicat in mod artificial temperatura si, aprinzandu-ti mania, ti-am dat puterea sa-ti misti madularele. Cand am vazut ca-ti incepuse vindecarea, am parasit orasul pentru a scapa de pedeapsa ta.

Te rog sa nu pui sa fiu adus inapoi, caci sunt constient de insultele nedrepte si vulgare pe care ti le-am azvarlit in neputinta ta si mi-e foarte rusine de ele.”

Când regele auzi acestea, o recunostinta adanca ii umplu inima si ii ceru medicului sa se intoarca la el pentru a-si putea exprima recunostinta.