Stresul si animalele de companie

Prieteni adevaratiAnimalele de companie au un rol important in a ajuta pe stapinii lor pentru a putea face fata mai usor stresului cotidian.

Au capacitatea de a actiona direct la aparitia starii de anxietate producind un efect de calmare la nivel fiziologic si psihic. Cercetarile efectuate au demonstrat faptul ca in cazul unor activitati stresante, daca acestea au loc in prezenta animalului de companie, reactia fiziologica a organismului este mai redusa. Scade pulsul si tensiunea arteriala. Acestea scad cel mai mult atunci cind stapinul mingiie animalul de care s-a atasat, scaderea pulsului si a tensiunii fiind urmata de vorbitul cu acesta. Reducerea tensiunii si a pulsului pot fi chiar mai mari fata de alte forme de relaxare ca vorbitul cu o alta persoana, cititul.

Stresul este mai mare atunci cind la desfasurarea unei activitati participa o persoana straina si care este perceputa ca avind rolul de evaluator. Prezenta animalului reduce sentimentul de critica, de evaluare, mareste increderea in sine.

Animalele ofera ajutor si companie fara a conditiona acest sprijin.Legatura afectiva intre animalul de companie si stapin sta la baza reducerii stresului,tocmai datorita ofertei de afectivitate neconditionata.

Ajuta la acceptarea si exprimarea afectivitatii pentru persoanele care au greutati in exprimarea acesteia.

Astfel, intereactiunea cu un animal poate duce la trairea mai putin intensa a stresului.

Experimentele fiziologice efectuate au demonstrat faptul ca au loc modificari fiziologice masurabile, concrete la nivelul organismului, cum ar fi scaderea pulsului si a tensiunii arteriare.

A avea un animal poate sa aduca beneficii fizice si psihice stapinului prin cresterea capacitatii de adaptare si reducere a nemultumirilor.

Statisticile arata faptul ca cei care au animale de companie au o stare de sanatate mai buna, prin reducerea stresului zilnic. Desigur, relatia afectiva stabilita intre animal si stapin este decisiva in acest sens. Simpla prezenta a animalelor de companie ne reduce in mod automat stresul. Persoanele cu animale de companie se adapteaza mai bine la evenimentele dureroase cotidiene, cele greu de suportat, care solicita la maxim capacitatile adaptative. Astfel nu numai prezenta animalului este importanta ci si natura relatiei cu acesta, tipul de animal ,propia personalitate, propiile nevoi pe care le satisface prezenta animalului.

Este important ca stapinul animalului sa aiba insa si o retea bogata de prieteni, de contacte sociale, unde s- ar putea juca rolul de punere in practica a abilitatilor adaptative intarite de animalul de companie precum si de evitare a mentinerii unor atasamente exagerate fata de animalul de companie in defavoarea relationarii sociale.

Posesorii de animale de companie comunica mai usor intre ei avind deschidere spre subiecte comune.

Experimentele facute au demonstrat faptul ca persoanele care au devenit stapine ale unor animale de companie au redus numarul si complexitatea vizitelor la medic.

Animalele de companie ofera stapinilor compania necesara, siguranta, afectiune, reduce sentimentul de inutilitate si insuficienta, da sens existential, scop si motivatie.

Cerintele vietii maximalizeaza limitele umane adaptative, iar animalele reusesc sa asigure compania si sprijinul social necesar depasirii acestor limite.

Studiile efectuate au demonstrat faptul ca stapinii de ciini fata de stapinii altor animele: pisici, pasari, au mai multe beneficii fizice: petrec mai mult timp afara, vorbesc cu acestea mai mult, relatia fiind mai strinsa.

Prezenta in casa a unui animal poate aduce beneficii fizice evidente. Persoanele care au suferit de boli grave si care au stat internate in spital resusesc sa suporte mai usor perioada de recuperare dupa boala. Animalele de companie vin sa complecteze relatiile pe care stapinii le au cu semenii lor. Ofera un gen special de relatii pe care ceilalti oameni nu le pot oferi. Aceasta nu inseamna insa renuntarea sau reducerea relatiilor cu cei din jur, ci din contra mentinerea si dezvoltarea acestora. Animalele nu pot inlocui niciodata lipsa contactelor interumane. Ne ofera beneficii insemnate in ce priveste sanatatea noastra mentala. Ofera sprijin emotional, ne ajuta sa reducem stresul si nemultumirea. Ofera confort si stabilitate in viata noastra. Pot fi folosite ca o forma de tratament si in afectiunile psihice si comportamentale. Reduce depresia, creste bucuria de viata, multumirea, fericirea. Combat singuratatea, reduc efectele patologice ale lipsei de sprijin din partea membrilor de familie, a celor din jur, tin de urit stapinilor. Dezvolta sentimente de incredere in sine, de independenta si responsabilitate, pastreaza legatura cu realitatea, contribuie la formarea unei pareri bune despre sine, despre viata.

Rezultatele fizice si psihice ale relatiei dintre stapinii de animale si animale cresc odata cu cresterea gradului de atasament.

Psihoterapeut.D.D.Otrocol Cabinetul de psihoterapie Psihodada

Sursa:Barrie Gunter Stapinul si animalul de casa