Marele menaj

Povesti Metaforice de Michel Dufour

Intr-o zi, marele rege Louis al XIV-lea s-a hotarat sa faca ordine in castel. De generatii intregi, tot felul de lucruri se adunasera, iar odaile erau acum incarcate. Nu stia ce sa faca cu toate aceste lucruri.

I-a vorbit despre asta omului de incredere, cardinalul Mazarin, care i-a spus parerea: „Sunt, desigur, mai multe obiecte care sunt foarte importante pentru tine in tot acest calabalic, a spus el. Stii ca, atunci cand imbatranesti sau atunci cand vrei sa faci schimbari in viata, trebuie sa faci o alegere. Atunci, tu trebuie sa hotarasti: ce vrei sa pastrezi neaparat, pui in ordine; ceea ce este inutil, arunci la gunoi; iar ceea ce are Inca valoare, dar tu nu mai doresti sa folosesti, dai celor mai saraci; astfel, le permiti altor oameni sa se foloseasca de ele.”

Intorcandu-se in camera sa, Louis al XIV-lea s-a gandit indelung si a hotarat sa-i urmeze sfatul cardinalului. A inceput „marele menaj”.

A fost surprins sa constate ca avea atatea lucruri, carora nici macar nu le sesizase existenta. A ales mai multe obiecte pe care s-a hotarat sa le arunce la gunoi. Cat despre lucrurile inca utilizabile, acestea au fost alese cu grija si date oamenilor mai putin norocosi, care au fost foarte recunoscatori pentru aceste daruri.

In final, a fost surprins sa constate ca obiectele la care tinea cu adevarat, erau foarte putine la numar. A simtit ca vibreaza de placere si s-a simtit emotionat la frumusetea si valoarea lor sentimentala. Apoi, si-a reamenajat apartamentele private si a fost atat de uluit de cat se simtea de fericit, incat l-a invitat pe cardinal sa-l viziteze…

Se spune ca, apoi, Louis al XIV-lea a petrecut mult timp in apartamentele sale private…

 

Crezi ca a sosit timpul ca si tu sa faci ordine in astasamentele castelului regal al sufletului tau?

Si nu uita, daca ai nevoie de un decorator, te putem ajuta.

Psihoterapeut: Otrocol D. Dumitru, cabinet de psihoterapie PSIHODAD
Contact: Tel.: 0744311002; E-mail: office@psihodad.ro