Fobia Sociala

Fobia SocialaIn cazul unei fobii obisnuite simptomul de frica este determinat de insecte, spatii deschise, inaltimi, spatii aglomerate, etc., pe cand, in fobiile sociale, anxietatea este determinata de situatii sociale precum teama de a participa  la petreceri sau alte evenimente sociale, de a manca, de a vorbi  in public, de a tine discursuri sau examene orale s.a.
In cazul fobiei sociale, persoana fobica are teama de a fi evaluata negativ de alte persoane, ii este frica de ridicol, de a nu se bloca in timp ce vorbeste, de a nu isi mai gasi cuvintele, frica ca se va inrosi la fata sau ca ii va tremura vocea iar auditoriul va observa toate acestea.

Poate sa apara si o stare de neliniste, agitatie, panica, care anunta aparitia in cel mai scurt timp a unei fobii sociale.
Fobia sociala se manifesta prin senzatii de ameteala, vertij, transpiratie, sufocare, strangulare, tahicardie, sentimente de ireal si detasare de sine, tulburari digestive, tremuratul mainii, a vocii, frica, lipsa de aer, voma, lipsa de cuvinte, inrosirea fetei, ameteala, tensiune musculara, cresterea batailor inimii, balbaiala.
Din punct de vedere psihologic, persoana fobica se simpte  nesigura, nelinistita, tensionata, speriata de diverse situatii sociale sau in majoritatea situatiilor sociale, are greutati de relationare, retragere sociala, izolare, consum de droguri, alcool, dependenta de o alta persoana care sa preia sarcinile sau sa acorde ajutor financiar.
Apar greutati si blocaje emotionale, profesionale, la locul de munca.
Fobia sociala poate sa apara in copilarie sau adolescenta si se poate reactiva in situatiile stresante, neplacute.
Pot sa apara influente nefavorabile in viata personala si in relatiile cu cei din jur.
Aproximativ 10 la suta din populatie are in diverse situatii fobie sociala: inainte de un interviu, cand se vorbeste in fata oamenilor, la o intalnire, in prezenta unui sef, fata de situatii neexperimentate sau persoane noi. Insa, situatia devine problematica daca starea persista mult timp chiar si dupa disparitia factorului stresant, gandurile raman blocate pe acel factor, persoana fobica cauta persoane despre care crede ca rad sau o ironizeaza pentru a-si intari ceea ce gandeste, este  convinsa ca va creea o impresie proasta, o intereseaza impresia celorlalti, frica de a nu gresi sau a nu se face de ras fiind preocupata exagerat de  mult de aceasta.
Frici care pot sa mai apara la o persoana fobica : ca nu o sa poata vorbi, ca o sa se faca de ras, ca o sa se inroseasca la fata, ca o sa se  impiedice, ca oamenii se uita prea mult la ea, ca cei care asculta nu sunt interesati de ceea ce spune, sa nu fie ridicola, ca va face o proasta impresie s.a.
Persoana cu fobie sociala se gandeste atat de mult la aceste frici, incat parca le autoprogrameaza sa se intample.
Ca masuri de aparare folosite de catre o persoana fobica social: refuza invitatii, cauta pretext de a lipsi, se izoleaza, sta in apropiere de usa de iesire  la intalniri, petreceri, sta in spatele unei clase, in acele locuri unde nu poate fi remarcata usor, amana intalniri, discutii, roaga pe altii sa-i tina locul.
Se pune intrebarea existentei unei fobii sociale atunci cand afecteaza viata sociala, profesionala, psihica, relatiile cu ceilalti, atitudinea fata de viata.
Cauzele fobiei sociale pot fi de natura genetica, biologica, psihologica ,factorii de stres.
Tratamentul fobiilor sociale poate fi medicamentos, prin terapie sau ambele.
Ca si medicamente folosite sunt antidepresivele si benzodiapinele. Pentru fobia de performanta unele rezultate au fost obtinute cu betablocante.

In cadrul cabinetului Psihodad folosim in tratamentul fobiilor sociale, terapia cognitiva, terapia paradoxala, terapia prin expunere treptata, identificarea si aplicarea de metode alternative de aparare fata de factorul stresant, inlocuirea starii de inconfort cu una de confort la contactul cu evenimentul stresant, lucrul cu fricile care se activeaza in prezenta reala sau imaginativa a unui evenimentul stresant, inlocuirea gandurilor negative cu altele pozitive, identificarea cauzelor generatoare si recadrarea acestora, hipnoza clinica, terapia prin procesarea evenimentelor trecute neprocesate.
Nu permite fobiei sociale sa-ti afecteze  viata!
Elibereaza-te de trecutul tau!
Traieste liber si eliberat!

Psihoterapeut: D. D. Otrocol
Cabinetul Psihodad