Intelepciunea lui Socrate

Intelepciunea lui Socrate„Intelepciunea veritabila inseamna sa constientizezi cat de putine lucruri cunosti cu adevarat.”

„O viata fara intrebari existentiale este o viata irosita.”

„Exista o singura forta a binelui – cunoasterea, si o singura forta malefica – ignoranta.”

„Nu sunt capabil sa invat pe cineva ceva. Tot ce pot este sa fac un om sa gandeasca.”

„Fii bun, pentru ca fiecare om intalnit poarta o lupta apriga.”

„Mintile puternice discuta despre idei, mintile mediocre discuta despre intamplari, iar mintile slabe discuta despre oameni.”

„Casatoreste-te cu orice pret; daca nimeresti o nevasta buna, vei avea parte de fericire; daca nimeresti una rea, vei deveni un bun filozof.”

„Cel care este nemultumit de ceea ce are acum n-ar putea fi multumit nici cu ceea ce si-ar dori sa aiba.”

„Daca nu obtii ce cauti, suferi; daca obtii ceea ce nu vrei, suferi; chiar si daca obtii exact ce-ti doresti tot suferi, pentru ca nu te poti agata de acele lucruri la nesfarsit. Mintea este posesiunea cea mai de pret. Mintea cauta statornicie. Vrea sa se elibereze de durere si de obligatiile vietii si mortii. Dar schimbarea este o lege a firii, si oricat ne-am iluziona ca lucrurile ar sta altfel, nu vom putea denatura niciodata aceasta realitate.”

„Uneori ridici ziduri nu ca sa tii oamenii afara, ci ca sa vezi cine tine la tine indeajuns incat sa le doboare.”

„Mirarea este inceputul intelepciunii.”

„Ca sa te gasesti pe sine, gandeste pentru sine.” Socrate

Intelepciunea lui Socrate

TESTUL LUI SOCRATE

Într-o zi, marele filozof s-a întâlnit întâmplător cu o cunoştinţă care alerga spre el agitat şi care i-a spus:

„Socrate, ştii ce-am auzit tocmai acum despre unul dintre studenţii tăi?

Stai o clipă,” îi replică Socrate. Înainte să-mi spui, aş vrea să treci printr-un mic test. Se numeşte Testul celor Trei.

Trei?

Aşa este, a continuat Socrate. Înainte să-mi vorbeşti despre studentul meu, să stăm puţin şi să testăm ce ai de gând să-mi spui.

-Primul test este cel al ADEVARULUI. Eşti absolut sigur că ceea ce vrei să-mi spui este adevărat?; „Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre el. E-n regulă, zise Socrate.Aşadar, în realitate, tu nu ştii dacă este adevărat sau nu.

-Acum să încercăm testul al doilea, al BINELUI. Ceea ce vrei să-mi spui despre studentul meu este ceva de bine? Nu, dimpotrivă…Deci, a continuat Socrate, vrei să-mi spui ceva rău despre el, cu toate că nu eşti sigur că este adevărat? Omul a dat din umeri, puţin stânjenit.Socrate a continuat.

-Totuşi mai poţi trece testul, pentru că există a treia probă – filtrul FOLOSINTEI. Ceea ce vrei să-mi spui despre studentul meu îmi este de folos? Nu, nu chiar…

Ei bine,a conchis Socrate, dacă ceea ce vrei să-mi spui nu este nici Adevărat, nici de Bine, nici măcar de folos, atunci de ce să-mi mai spui?

Omul era învins şi s-a ruşinat.

(Poate ca uneori ar fi bine sa aplicam si noi testul adevarului, binelui, si folosintei cu acele persoane care au tot timpul de spus cite ceva despre cineva,despre ceva,despre altii, acuzand, dand sfaturi pe care nu le cer nimeni).