In orice relatie de cuplu se vorbeste despre dragoste. In viata de zi cu zi vorbim despre dragoste.
In relatia de cuplu este important ca partenerii sa identifice, sa verifice, sa comunice si partenerului sau ce inseamna pentru el dragostea. Totodata este important sa verifice ce inseamna si pentru partener dragostea. Aceasta verificare a semnificatiilor dragostei pentru parteneri va duce la construirea unei relatii de cuplu sanatoase si durabile.
Dragostea, un cuvint cu multe ingrediente, o stare de spirit, o atitudine, o pozitionare fata de celalalt ca subiect nu ca obiect, un drum spre dezvoltarea cunoasterii umane, o constructie supusa periodic reconstructiei, o extindere a personalitatii in scopul dezvoltarii si evolutiei proprii dar si a partenerului, placerea ascultarii active, acceptarea dinamicii si schimbarii, puterea de a construi noul prin constientizarea trecutului, inseamna capacitatea de a edifica o noua constructie folosind doar unele din elementele vechii familii, acceptarea flexibilitatii granitelor, liant indispensabil in relatiile interumane si cu sine, in drumul acceptarii si dezvoltarii. Si definitiile ar putea continua.
Dragostea nu este compatibila cu dependenta, umilirea, cu indragostirea,(este de scurta durata, un act erotic trecator, lipsa cunoasterii profunde, se primeste sau gaseste ) limitarea libertatii, posesia.
Daca ar fi sa grupam toate elementele dragostei am putea sa ne oprim la trei. Pasiune, responsabilitate si intimitate.
Pasiunea in cuplu apare ca o tendinta, ca o nevoie de unificare uneori fizica, in scopul desavirsirii, a cunoasterii ridicata pe a alta treapta a personalitaii umane, a implinirii de sine si pentru sine.
In spatele acestei mari nevoi de unificare se afla nevoi strict individualizate fiecarui partener. Aceste nevoi nu sunt neaparat comune pentru ambii parteneri dar unele din ele pot fi. Doua persoane pot cunoaste mult mai usor dragostea fara a fi nevoie ca celalalt sa aiba aceleasi nevoi ca si el. De asemeni intensitatea nevoilor poate fi diferita intre parteneri. Unii au nevoie de mai mult, altii de mai putin. Pentru o persoana o nevoie poate fi prioritara, pentru alta mai putin prioritara, sau chiar deloc. Vorbim despre nevoia de siguranta, de implinire, de realizare, de apartenenta, de respect, de dominare si posesie, de supunere, de dependenta, de afirmare, de implinire sexuala, etc.
In general pasiunea este elementul care se manifesta mai rapid, exploziv, este elementul care initializeaza cumva o relatie. Dar, este si cel mai putin durabil. Pasiunea este mai des intalnita la adolescenti. Mai este comparata cu un foc de paie care se stinge usor si care dupa ce arde nu mai ramane mare lucru, poate cenusa, in lipsa vantului.
Intarirea periodica a pasiunii apare asadar ca o necesitate intr-o relatie de cuplu. Intarirea permanenta ca timp, ca forma etc, poate insa duce la scaderea interesului. Este acel ingredient al dragostei care cu cat se implineste mai rar, se mentine mai mult.
Decizia de a avea o relatie este un alt element important al dragostei. Decizia este hotararea de a initia si de a avea relatia de dragoste cu o persoana. Decizia nu prevede insa si durata acestei decizii. Are un caracter de initiere a unei relatii neavand si incarcatura data de continuarea ei. Este o decizie cu tine insuti in primul rand, daca intri sau nu in acea relatie.
Angajamentul presupune mentinerea pe un oarecare termen a deciziei luate. Se poate referi la mentinerea dragostei fata de persoana sau fata de relatie, sau fata de ambele.
Uneori este bine ca partenerii sa inteleaga foarte clar cum se pozitioneaza si sa comunice si celuilalt.
Angajamentul este acel element stabil a relatiei, care face ca relatia sa se mentina si in situatii mai putin confortabile pentru parteneri.
Este important ca in relatia de cuplu partenerii sa stabileasca explicit ce inseamna pentru ei angajamentul. Este posibil ca sensurile partenerilor referitoare la angajament sa fie diferite.
Prin lipsa de comunicare sau comunicare defectuoasa, pot aparea asteptari diferite, care prin nerealizare pot produce rupturi, dereglari in buna functionare a relatiei.
Dinamica personalitatii este importanta in pastrarea angajamentului. Schimbarile sociale, ale partenerilor relatiei, dezvoltarea acestora sau a unuia din ei poate influenta angajamentul.
Conditiile din momentul angajamentului initial se pot schimba odata cu trecerea timpului, devenind altele. Acelasi angajament rezista mai greu in conditiile schimbarii acestora. De aceea relatia pentru a rezista presupune restructurari si noi asezari. Rezistenta la schimbare a membrilor poate influenta relatia si angajamentele lor. Este posibil ca partenerii sa accepte in mod diferit, respectiv mai greu sau mai usor restructurarea angajamentelor.
Intimitatea este un alt ingredient important in dragoste.
Reprezinta ceea ce simte fiecare fata de celalalt, sentimentele pe care le are si care contribuie la mentinerea unei relatii de cuplu, dezvoltarea personalitatii, asigurarea libertatii, intelegerea, sustinerea si compasiunea, acordarea importantei necesare partenerului in viata, putinta de a-i impartasi confortabil sentimentele, ascultarea activa, lipsa judecatii si cicalirea fara limita, faptul ca poti conta pe partenerul tau la nevoie, capacitatea de a oferi timpul tau, lucruri si bunuri ale tale si uneori de a renunta la tine pentru celalalt, cunoasterea si intelegerea punctelor forte si a vulnerabilitatilor celuilalt, acceptarea acestora, ajutorul pentru gestionarea vulnerabilitatilor, fara a impune modele, fara a agresa, fara a insista, capacitatea partenerilor de a se intelege prin simpla privire fata in fata, faptul ca poti conta pe ajutorul celuilalt la nevoie, respectarea celuilalt, evitand criticarea vulnerabilitatilor cu atat mai mult in public, ajutor si sustinere in caz de nereusita, placerea petrecerii timpului alaturi de partener, placerea de a face lucruri impreuna si respectarea, recunoasterea abilitatilor si contributiei partenerului la realizarea acelui lucru, activitati recreative impreuna, de placere, fara a forta intotdeauna si a-i limita placerile proprii, sustinere si suport, compasiune, intarire in situatii care privesc realizari si proiecte ale partenerului.
Intimitatea nu presupune sufocarea partenerului. Realizarea nevoilor proprii nu se face in detrimentul celor ale partenerului ci in acord cu ele.
Proportia in care se afla aceste trei ingrediente intr-o relatie, reprezinta in linii mari dragostea in acea relatie. Un partener are nevoie de mai multa sau mai putina intimitate, altul de responsabilitate sau pasiune. Depasirea ofertei poate insemna sufocarea. Astfel unii au de oferit o anumita cantitate dintr-un ingredient iar celalalt este posibil sa nu poata primi. Dragostea devine sufocanta pentru acesta. Iar cel care ofera nu va intelege de ce celalalt nu primeste. A oferi nu este intotdeauna un lucru benefic. A oferi conform putintei celuilalt de preluare, da.
O relatie este mai stabila daca predomina angajamentul si intimitatea.
Relatiile in care predomina pasiunea si mai ales numai sexualitatea sunt relatii care dainuiesc mai putin.
Posibilitatea de control este mai mare in angajament si intimitate si redusa in pasiune, unde predomina partea instinctuala.
Psihoterapeutul specialist te poate ajuta in aprofundarea cunoasterii mecanismelor dragostei, a elementelor sale, lucru cu aceste elemente, pentru ca si in relatia ta sa se regaseasca dragostea adevarata .
Psihoterapeut: D.D.Otrocol